Türkiye'de Elma
ayşe
| 22-08-2024
· Yiyecek Ekibi
Merhaba değerli okuyucularımız! Bu yazımızda ülkemizde elma yetiştiriciliği ve ülkemizde yetiştirilen elma çeşitlerinin özellikleri hakkında sizlere bilgi vereceğiz.
Elma Nerelerde Yetişebilir?
Elma, Antartika dışında dünyanın her yerinde yetişebilen bir meyvedir. Ancak ılıman ve tropikal iklime sahip bölgelerde elma yetiştiriciliği daha yaygındır. Elma yetiştirmek için en uygun iklim koşulları 30-50 C derece arasındadır.
Ülkemiz de bu enlemler arasında bulunduğundan elma yetiştiriciliği için mükemmel bir ortamdır. Elma, toprak özellikleri açısından fazla seçici bir meyve değildir. Elma yetiştiriciliği için toprağın alt yapısı daha önemlidir. Alt toprak ise içerisinde su içermeyen ve yayılmayı engelleyecek bir özelliğe sahip olmalıdır.
Bu toprak ayrıca pH derecesi 6,5 ve kireç miktarı normal seviyede olan, aynı zamanda yeterli humus ve nem içeren, geçirgen, tınlı veya tınlı-kumlu özelliklere sahip olmalıdır. Bu toprak türü ülkemizde bol miktarda bulunduğundan, ülkemiz elma yetiştiriciliği açısından son derece uygun bir coğrafyadır.
Elma Çeşitleri ve Özellikleri
1. Amasya Elması:
Amasya elmasının ağacı orta kuvvette büyüyen bir özelliğe sahiptir ve yayvan taçlı bir yapısı vardır. Uzun bir ömre sahiptir. Bu ağaçta yetişen elmalar orta iriliğe, ince ve sert kabuğa, açık kırmızı ve bazen de yeşil renklere sahiptir. Bu elmanın bir diğer özelliği ise hafif yeşilimsi, tatlı ve sulu olmasıdır. Bu nedenle Amasya elması, ülkemizin en çok sevilen ve tüketilen elmalarından biridir.
2. Hüryemez Elması
Hüryemez elması oldukça kuvvetli ve yayvan büyüyen ağaçlarda yetişmektedir. Orta derecede verim alınan, iri, basık, yuvarlak şeklinde sulu ve lezzetli elmaların yetiştirildiği bir ağaçtır.
3. Vista Bella Elması
Vista Bella, çok kuvvetli bir ağaçta yetişmektedir. Aynı zamanda yan tarafa doğru dik ve yayvan bir şekilde gelişir. Çok erken yetişen bir elma çeşididir. Elmalar yassı ve orta iriliğe sahiptir. Kabuklarının ise yeşil ve kırmızı karışımı bir rengi vardır. Elma eti bol ve sert bir yapıya sahiptir. Kalitesi en iyi olan elmalardan biridir, ancak uzun süre saklanamaz ve kısa sürede tüketilmesi gerekir. Haziran sonu ve Temmuz ortalarında hasadı yapılmaya başlar. Bu meyve daha çok Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Fuji Elması
Fuji elması çok kuvvetli bir ağaca sahiptir. Kırmızı ve turuncu karışımı elmaların yetiştiği bir ağaçtır. Az meyve vermekte olup, meyveleri mayhoş bir tada sahiptir. En çok sevilen elmalardan biridir. Fuji elmasının hasadı Ekim ayının sonlarına doğru yapılmaktadır. Soğuk hava depolarında en az 8 ay muhafaza edildikten sonra satışa sunulmaktadır. Türkiye'nin her bölgesinde yetişebilen bir elmadır.
Elmanın Yetişmesi İçin Uygun İklim Koşulları Nelerdir?
Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetiştirilen bir meyvedir. Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde 500 metre, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde ise sıcak ve kurak bölgelerin 800 metreden yüksek kesimlerinde yetişmektedir. Soğuk kış şartlarına dayanıklı olan ve kışın dinlenmeye çok ihtiyacı olan bir meyve çeşididir.
Elma Yetiştiriciliğine Uygun Olmayan İklim Koşulları
Elmanın yetişmesine uygun olmayan en önemli iklim faktörü, yaz sıcaklarının 40 C dereceden fazla olduğu ve kış dönemlerinde -35'in altına düştüğü iklim koşullarıdır. Bu koşullar, elma yetiştiriciliğine engel olan önemli faktörlerdir.
Bu yazımızda ülkemizde yetiştirilen elmalardan, elmaların yetiştirilmesi için gereken iklim koşullarından ve ülkemizde yetiştirilen elmaların özelliklerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşça kalın!