Hindistan Cevizi Hakkında
ali
| 02-08-2024
· Yiyecek Ekibi
Palmiye ağacı ailesine ait bir sert çekirdekli meyve olan hindistancevizi, binlerce yıldır insanlık tarihinin önemli bir parçası olmuş, tropik kıyılarda bulunmuş ve şu anda dünya çapındaki marketlerin raflarında sıralanmıştır.
Pek çok kültürde "hayat ağacı" olarak anılan hindistan cevizi ağacı, tarih boyunca gıda, yardım ve barınma kaynağı olmuştur.
Hindistan cevizi, ismine rağmen gerçek bir yemiş değil, şeftali ve nektarine benzeyen sert çekirdekli bir meyvedir. Gerçek yemişlerin aksine, hindistancevizi olgunlaştığında yarılarak açılır ve çekirdekleri ortaya çıkar.
Kökeni Hindistan ve Güneydoğu Asya olan hindistancevizi, yüzme yeteneği sayesinde yarımküreler arasında bağımsız olarak seyahat etmiştir.
Bu görkemli ağaçlar, 4 ila 6 metre (13 ila 20 fit) uzunluğundaki iğneli yapraklarıyla 30 metreye (98 fit) kadar yüksekliğe ulaşabilir. Tek bir hindistan cevizi ağacı bir mevsimde 20 ila 150 arasında olgun meyve verebilir.
Mağazalarda bulduğunuz hindistan cevizi doğal halinden farklıdır. Bütün bir hindistan cevizi üç katmandan oluşur: pürüzsüz, yeşil ekzokarp, lifli dış kabuk veya mezokarp ve tohumu çevreleyen sert, odunsu endokarp. Satın alındığında, ekzokarp ve mezokarp tipik olarak çıkarılır ve endokarp ortaya çıkar.
Hindistancevizi, "hindistancevizi sütü" olarak bilinen önemli miktarda berrak sıvı içeren endospermleri nedeniyle öne çıkıyor. Olgunlaşmamış hindistancevizi "hindistancevizi suyu" sunar. Hindistan cevizi eti olarak bilinen hindistan cevizinin beyaz, etli kısmı çiğ veya pişirilerek tüketilebilir. Suyla karıştırılmış rendelenmiş hindistan cevizi eti, yemek pişirmede ve süt yerine kullanılan çok yönlü bir malzeme olan hindistan cevizi sütünü oluşturur.
Kurutulmuş hindistancevizi etinden yemek pişirmede, derin kızartmada, sabunlarda ve kozmetikte kullanılan yağ ve süt elde edilir. Besin değeri açısından, hindistancevizi besin açısından yoğundur ve lif, C vitamini, E vitamini, B1 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini ve B6 vitamini ile doludur.
Ayrıca demir, bakır, selenyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko gibi temel mineralleri de içerir.
Hindistan cevizinin sağlığa faydaları arasında kalp sağlığı, düşük kan basıncı, gelişmiş bağışıklık fonksiyonu, artan faydalı kolesterol, gelişmiş sindirim ve güçlü antiviral, antibakteriyel, antifungal ve antiparaziter özellikler senin alır. Böbrek hastalıklarının ve mesane enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olurken canlı saç ve cilt bakımını teşvik eder, kırışıklıkları, cilt sarkmasını ve yaşlılık lekelerini önler.
Hindistan cevizi güneşten korunma sağlar, kilo vermeye yardımcı olur ve kanseri önleyici özelliklere sahip olduğuna inanılır.
Özetle, hindistancevizi sadece çok yönlü ve lezzetli bir meyve değil, aynı zamanda çok çeşitli sağlık yararları olan bir besin deposudur.