Otomobillerin Evrimi
mehmet
| 02-08-2024
· Araç Ekibi
Otomobillerin icadı, yollarda ilerleyen hafif, kendinden hareketli araçların doğuşuna işaret ediyordu.
Ancak otomobillerin evrimi, yüz yılı aşkın bir süredir devam eden sürekli iyileştirme ve yeniliklerle şekillenen uzun bir süreçti.
Petrol, çelik, alüminyum, kimyasallar, plastik, makine, elektrik, yol ağları, elektronik teknolojisi ve finans gibi çeşitli endüstriler tarafından desteklenen insan zekası ve işçiliğinin birleşimini temsil eder. Bu ilerleme, sosyo-ekonomik yaşamın birçok alanında yaygın olarak kullanılan çeşitli otomobil türlerini ve özelliklerini teşvik etmiştir.
1970 yılından bu yana küresel otomobil sayısı her 15 yılda bir neredeyse iki katına çıkarak 2013 yılında 87,38 milyon araç üretimine ulaşmıştır. İlk otomobil, benzin çağından çok uzakta, 1769 yılında ortaya çıkmıştır.
1807 yılında, yakıt olarak hidrojen kullanan ilk içten yanmalı motor üretildi ve bunu 1826 yılında bu tür motorların endüstriyel kullanımı izledi. 1833 yılında Eugenio Barsanti ve Felice Matteucci tarihteki ilk motor fabrikasını kurdu. Dünyanın ilk komple içten yanmalı motorlu otomobilinin resmi olarak doğması için 50 yıl daha geçmesi gerekti.
1883 yılında benzin benzini kullanan ilk motor ortaya çıktı ve iki yıl sonra Daimler, yakıt olarak petrol veya benzin kullanan ilk dört tekerlekli motosikleti üretti. O zamanlar otomobiller ve motosikletler arasında açık bir ayrım yoktu, dolayısıyla bu dört tekerlekli motosiklet, şu anda benzinle çalışan otomobiller olarak bildiğimiz otomobillerin öncüsü oldu.
20. yüzyılın başlarında otomobiller gelişmiş bölgelerdeki varlıklı aileler arasında popüler hale gelmiş, buharlı arabalar dünya çapında en çok satan araçlar olurken, onları elektrikli arabalar izlemiş, benzinli arabalar ise üçüncü sırada yer almıştır.
20. yüzyıla girerken, teknolojik gelişmeler petrol endüstrisi aracılığıyla hafif benzinin istikrarlı bir şekilde üretilmesini sağladı. 1911 yılında Burton süreci ham petrolün ayrıştırılmasını kolaylaştırarak benzin üretimini katlanarak artırdı. Ford Model T'nin üretimine 1908 yılında başlanması sanayileşmede yeni bir aşamaya işaret ediyordu.
Özel araç sahipliği arttı ve yeni yeni gelişmekte olan bir taksi endüstrisi ortaya çıktı. Sıradan insanlar biraz çalıştıktan sonra iyi arabalar alabildiği için araba sahipliği zenginlere özel olmaktan çıktı.
Eş zamanlı olarak yarışlar da popülerlik kazandı. Neredeyse her otomobil şirketi, markalarını yarış başarılarıyla tanıtmak için özel yarış arabaları üretti.
Otomobil üretim süreçleri olgunlaştı. Çoğu otomobil üreticisi başlangıçta sadece şasi üretip diğerlerine karoseri üretme işini bırakırken, Mercedes ve Ford gibi, otomobil üretimini eksiksiz satış süreçleriyle bağımsız olarak tamamlayabilen şirketler ortaya çıktı. 1950'lerden sonra otomobiller, özellikle şasi teknolojisi trapez çerçeve yapılarından monokok çerçevelere geçtikçe, kaliteyi vurgulayarak performansa odaklanmaya başladı.
Petrol krizi otomobil endüstrisini neredeyse mahvetti, ancak elektronik kontrol teknolojisi bu noktada sessizce ortaya çıktı ve Japonlar bunu ilk kavrayanlar oldu. Japon otomobilleri Japon pazarını doyurduktan sonra Avrupa ve Amerika'ya yayıldı. Avrupa ülkeleri Japon otomobillerini caydırmak için gümrük vergileri uygularken, Amerikan otomobilleri Japon muadilleri karşısında giderek geriledi.
Günümüzün benzinle çalışan otomobilleri gerçekten de bir tür kasvetli gelecekle karşı karşıya. Bununla birlikte, sayısız benzinli otomobil tutkunu tercihlerinde ısrar ediyor, ancak yeni enerji çağına yönelik eğilim bir veya iki kişi tarafından durdurulamaz.
Yeni enerjiyi benimsemek, tıpkı 20. yüzyılın başlarında içten yanmalı motorların buharlı motorları geride bırakması gibi, elektrik tarafından üretilen motorlu güçlerin içten yanmalı motorların yerini alacağını kabul etmek anlamına gelmektedir.
Avrupa, Amerika ve Japonya gibi gelişmiş ülkeler, azalan petrol kaynaklarının temsil ettiği enerji krizini ele almak için yeni tip elektrikli araçların geliştirilmesini güçlü bir şekilde desteklemiştir. Bu yeni elektrikli araçlar arasında elektrikli araçlar, hibrid araçlar ve yakıt hücreli araçlar yer almaktadır.