Bugatti'nin Efsanesi
Hatice
| 25-07-2024
· Araç Ekibi
Dünyanın en hızlı arabaları sorulduğunda genellikle Bugatti markası dikkat çekici hız rekorlarıyla akla gelir.
Sanatçı bir ailede doğan Ettore Bugatti, 15 Eylül 1881'de İtalya'nın Milano kentinde dünyaya geldi. Ailesinin mücevher ve mobilya tasarımı konusundaki geçmişine rağmen Ettore farklı bir yol seçti.
Kariyerine 17 yaşındayken Prinetti & Stucchi bisiklet şirketinde çırak olarak otomobil üreticisi olarak başladı. İlk otomobili, DeDion tek silindirli motora sahip Prinetti & Stucchi üç tekerlekli bisikletiydi. Kısa bir süre sonra çift motorlu bir üç tekerlekli bisiklet yaptı. Ettore 1899'da Tip 1 dört tekerlekli aracı ve daha sonra Milano Uluslararası Otomobil Fuarı'nda dikkat çeken Tip 2'yi geliştirdi.
Prinetti & Stucchi'nin bisiklet işini bırakma konusundaki isteksizliği nedeniyle Ettore ayrıldı ve 1901 yılında DeDietrich Üretim'e katıldı.
Ettore, DeDietrich için çalışırken yarış için Tip 3, Tip 4 ve Tip 5'i üretti. 1909 yılında sözleşmesi sona eren Ettore Bugatti, Molsheim, Alsace'da bir boya fabrikası satın alarak Bugatti Automobiles'i kurdu ve 1 Ocak 1910'da resmi olarak kuruldu. Bugatti başlangıçta Peugeot Bébé gibi projelerde yer alarak başarılı oldu.
1930'lara gelindiğinde Ettore şirketi büyüttü ve oğlu Jean Bugatti Bugatti Type 57'nin şasisini tasarlayarak katkıda bulundu. Ancak 1936'da ortaya çıkan mali zorluklar Molsheim fabrikasının gerilemesine yol açtı. Ettore, fabrikayı yönetmesi için Jean'ı bırakarak Paris'e döndü.
Ettore Bugatti 65 yaşında Paris'te bir hastanede vefat etti. Roland Bugatti'nin (diğer oğlu) girişimlerine rağmen, şirket yaklaşık 100 model ürettikten sonra 1952 yılında kapandı.1998 yılında Volkswagen, Bugatti'yi satın aldı ve genel merkezini ve üretim tesisini Molsheim'a geri taşıdı. Aynı yıl dünyanın ilk 18 silindirli motor modeli olan EB118, Paris Otomobil Fuarı'nda ses getirdi. Üretime geçmese de Bugatti'nin 2001 yılında EB16.4 Bugatti Veyron ile geri dönüşünün sinyalini verdi.
Dünyanın en hızlı otomobili olan Bugatti Veyron SuperSport, W16 motorunu koruyor ancak daha büyük bir turbo ve ara soğutucuya sahip, 1.200 hp üretiyor ve 0'dan 300 km/saat hıza 14,6 saniyede ulaşıyor. 2010'da tanıtılan Veyron SuperSport, normal Veyron'a kıyasla ağırlığı 50 kilogram azaltan yeni bir karbon fiber dokumaya sahipti. Yeniden tasarlanan hava girişleri ve egzoz sistemi aerodinamiği geliştirmiştir.
Günümüzde bir süper otomobil üreticisi olan Bugatti'nin yakın geçmişi İtalyan girişimci Romano Artioli'nin 1987'de Bugatti'yi satın almasına dayanıyor. Bugün Bugatti, efsanevi geçmişi ve klasik modelleriyle bir süper otomobil sahibi olmak isteyenler tarafından hazine olarak görülen bir hayal olmaya devam ediyor.