Portakal Suyu Besinleri
· Yiyecek Ekibi
Dünya Sağlık Örgütü, halkın günde 400 gram sebze ve meyve tüketmesini öneriyor.
ABD ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke, günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini öneren "günde 5" programını uygulamaya koydu.
Ancak çoğu insan bu tavsiyeyi yerine getirmekte zorlanmaktadır. İngiliz akademisyenler tarafından 2019 yılında yapılan bir çalışma, günde 5 porsiyon hedefine ulaşmanın neden zor olduğunu özetlemiştir: satın alma kolaylığı ve zahmeti, meyve ve sebzeleri kullanmanın algılanan zorluğu ve bunları günlük diyetlere dahil etmeyi zorlaştıran çeşitli pratik koşullar. Bazı bireyler, eksikliğin bir kısmını meyve suları ile ikame etme yoluna gitmektedir.
Portakal suyu, piyasada kolayca bulunabilen ve evde yapımı kolay olan en yaygın ve popüler meyve suyudur. Peki, portakal suyunun besin değeri nedir? Bu pek çok kişi tarafından iyi bilinmemektedir ve portakal suyu tüketirken dikkat edilmesi gereken önlemler de vardır. Bugün, portakal suyunun besinsel faydalarını ve önlemlerini inceleyelim.
1. Bağışıklığı Güçlendirir:
Portakal ve diğer turunçgiller, doku büyümesini ve onarımını teşvik etmek ve kemiklerin, dişlerin, kıkırdakların ve kan damarlarının sağlığını korumak da dahil olmak üzere vücut için çeşitli faydaları olan C vitamini bakımından zengindir.
Bir antioksidan olarak C vitamini serbest kökleri etkisiz hale getirerek hücre hasarını önler. C vitamini ayrıca bağışıklık sisteminin gücüne katkıda bulunarak fagositler ve T hücreleri gibi bağışıklık hücrelerinin işlevlerini artırır.
2. Kalp Hastalığı Riskini Azaltır:
Günde üç bardak portakal suyu içmek vücuttaki yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) seviyelerini artırabilir, böylece kalp hastalığı olasılığını azaltabilir.
Portakal suyu, HDL artışını destekleyen ve "kötü" düşük yoğunluklu lipoproteini (LDL) vücut dışına taşıyan flavonoidler ve limonoidler gibi belirli kimyasal bileşikler içerir.
3. İltihaplanmayı Önler:
Portakal sadece zengin antioksidanlar içermekle kalmaz, aynı zamanda anti-enflamatuar özellikler de gösterir. Araştırmalar, yağlı ve karbonhidrat açısından zengin gıdalar tüketirken portakal suyu içmenin, bu gıdaların neden olduğu oksidatif stresi ve iltihaplanmayı önleyebileceğini göstermektedir.
Ayrıca damar hasarını önlemeye yardımcı olarak kalp krizi ve felç riskini azaltır.
4. Yüksek Tansiyonu Düşürmek:
Portakal suyundaki ana flavonoid bileşiği olan Hesperidin, yüksek tansiyonun kontrolüne yardımcı olur.
Araştırmalar, günde 500 mililitre portakal suyu içmenin aşırı kilolu orta yaşlı bireylerde kan basıncını düşürmede ve kalp sağlığını iyileştirmede yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ancak şeker hastası bireylerin aşırı tüketim konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir.
5. İlaç Emiliminin Artırılması:
Portakal suyu, ilaç emilimini artıran, ilaçların kan dolaşımına daha önemli miktarlarda girmesine izin veren, böylece vücudun ilaç emilimini artıran bir kimyasaldır.
Popüler bir içecek olan portakal suyu genellikle çoğu insan için uygundur. Bununla birlikte, yemeklerden önce veya aç karnına tüketimden kaçınmak, zehirlenmeyi önlemek için aşırı alımdan kaçınmak, portakal suyu içmeden önce veya sonra bir saat içinde süt tüketiminden kaçınmak ve portakal suyunu bütün meyvelerin yerine koymamak gibi hatırlanması gereken bazı önlemler vardır.
Portakal suyu gibi narenciyelerin aşırı tüketimi zehirlenmeye yol açarak ellerin, ayakların veya tüm vücudun sararmasına neden olabilir. Şiddetli vakalarda bulantı, kusma, huzursuzluk ve zihinsel yorgunluk görülebilir. Ayrıca, aşırı mide asidi olan bireyler portakal suyu içmekten kaçınmalıdır. Bu nedenle portakal suyunun aşırı tüketilmemesi tavsiye edilir.