Meyve suyu
· Yiyecek Ekibi
Mayıs 2017'de Amerikan Pediatri Akademisi bebekler, çocuklar ve ergenler tarafından meyve suyu tüketimine ilişkin son politika bildirisini yayınladı.
Yeni açıklamada, önceki tavsiyelerin aksine, meyve suyu tüketim miktarı konusunda daha temkinli ve kısıtlayıcı bir duruş benimseniyor.
Burada meyve suyu %100 saf meyve suyu anlamına gelmekte olup, ilave bileşenler içeren içecekler besin değerinden yoksun olmaları nedeniyle daha az teşvik edilmektedir.
Meyve suyunun içinde neler var
Meyvelerden çıkarılan ve posası atılan sıvı olan meyve suyu, temel olarak su ve sukroz, fruktoz, glukoz ve sorbitol gibi karbonhidratlardan oluşur. Bebek mamasına kıyasla meyve suyu, mamanın yaklaşık 1,2 ila 2,1 katı daha yüksek karbonhidrat içeriğine sahiptir.
Buna ek olarak, meyve suyu mineraller ve vitaminler içerir; bazı meyve suları potasyum iyonları, A vitamini ve C vitamini açısından zengindir. Ancak, protein içeriği minimum düzeydedir ve meyve suyunda yağ veya kolesterol bulunmaz. Ayrıca, posa kasıtlı olarak tutulmadığı sürece, filtrelenmiş meyve suyu minimum lif içerir.
Meyve suyu faydaları
Meyve suyundaki C vitamini ve flavonoidlerin varlığı kanser ve kalp hastalığı riskini azaltarak uzun vadeli sağlık faydaları sağlayabilir. Ek olarak, meyve suyu bir hidrasyon kaynağı olarak hizmet eder ve C vitamini tamamlayıcı gıdalardan demir emilimini kolaylaştırır.
Bu nedenle, çocuk doktorları geçmişte bebeklere tamamlayıcı gıdalar verilirken meyve suyu tüketimini önermişlerdir. Kabızlığı hafifletmek için doktorlar şeftali veya armut suyu gibi sorbitol içeriği yüksek meyve sularını önerebilir. Piyasada satılan meyve suları da kalsiyum ve D vitamini ile zenginleştirilerek temel besin maddelerini sağlayabilir.
Meyve suyu dezavantajları
Lezzeti nedeniyle çocuklar, meyve suyunun besin değerinin yüksek olduğu yönündeki yaygın yanılgı nedeniyle, ebeveyn kısıtlaması olmaksızın aşırı miktarda meyve suyu tüketirler. Bununla birlikte tıp camiası, meyve suyu tüketimiyle ilgili çeşitli dezavantajların giderek daha fazla farkına varmaktadır.
Aşırı şeker alımı aşırı kaloriye ve obeziteye neden olabilir. Ayrıca meyve suyu çocukların diğer gıdalara olan iştahını azaltarak besin eksikliklerine yol açabilir. Ağızda kalan sıvı, ciddi diş çürümelerine neden olabilir. Ek olarak, meyve suyundaki aşırı şeker ince bağırsakta tam olarak emilmeyebilir, bu da klinik uygulamada nadir görülen bir fenomen olan ishal, şişkinlik veya karın ağrısına yol açabilir.
Meyve suyu bütün meyveye eşdeğer değildir
Bol güneş ışığına maruz kalan meyvelerin kabukları genellikle karotenoidler, flavonoidler, antosiyaninler vb. gibi çeşitli pigmentler içerir.
Elma, üzüm, şeftali, erik, yaban mersini, çilek vb. kabuğuyla birlikte tüketildiğinde insan sağlığına faydalı olan bu antioksidan besinleri sağlar. Bütün meyvelerin aksine meyve suyu, kabuğunda bulunan besin açısından zengin bileşenlerden yoksundur.
Meyve posası diyet lifi açısından zengindir, aşırı kalori alımını önlemek için tokluğu teşvik eder ve kabızlığı önlemek için düzenli bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Üstelik kolesterol seviyelerini düşürebilir ve gelecekte kolorektal kanser riskini azaltabilir. Örneğin, 240 cc'lik bir bardak elma suyunun sıkılması için yaklaşık 3-4 elma gerekir, bu da meyve suyu sıkma işlemi sırasında 12-15 gram diyet lifi kaybına neden olur.
Meyve suyu bazı potansiyel riskler taşıyor
Taze meyve sıkma işlemi sırasında hijyeni sağlamanın yanı sıra, ticari olarak satılan meyve sularını satın alırken pastörize edildiğinden (ki büyük çoğunluğu budur) emin olmak için dikkatli olunmalıdır. Pastörize edilmemiş meyve suları Escherichia coli, Salmonella veya Cryptosporidium'u barındırabilir ve bu da ciddi çocukluk hastalıklarına yol açabilir.
Bazı ebeveynler narenciye suyunun alerjiye neden olmasından endişe etmektedir. Ancak, bir bebek meyve suyu tükettikten sonra ağız çevresinde oluşan küçük kırmızı döküntüler asidik tahrişten, ishal ise şeker emiliminin zayıf olmasından kaynaklanır ve her ikisi de alerjik reaksiyon değildir. Narenciye alerjileri bebeklerde ve küçük çocuklarda nadir görülür.
Çözüm
Meyveler günlük beslenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır ve mümkünse çocukları bütün meyveleri tüketmeye teşvik etmeliyiz. Saf meyve suyu, meyve alımının yerini alacaksa, sınırsız tüketim olumsuz etkilere yol açabileceğinden, miktarı sınırlı olmalıdır.